Categories
Tuinonderhoud

Klimop planten onderhouden: doe je zo

Hedera is een klimplant die zowel mooi groen in de winter is, alsmede in de zomer. Een hedera groeit snel en het is een dekkende plant die hierdoor veel gebruikt wordt als schutting of als dekking voor een muur. Het voordeel van hedera is dat je niet rekening hoeft te houden waar je hem neerzet. Een hedera kan zowel in de zon als in de schaduw staan.  Omdat een hedera snelle, dichte begroeiing heeft wordt een hedera veel gebruikt als schutting. Een hedera hibernica kan dus dienen als een nuttige plant, maar hoe onderhoud je deze nuttige plant? Dit, en andere leuke weetjes over hedera vertellen we je in dit artikel. 

Planten 

Hedera kan je het gehele jaar door planten in je tuin. Toch heeft deze plant wel een tijd dat hij het liefst geplant wil worden. Een hedera wil het liefst in maart tot begin oktober de grond in. Een hedera wil het niet geplant worden op het moment dat het vriest of dat de grond heel droog is. 

Als je de planten gaat dan poten houdt er dan rekening mee dat 4 á 5 planten per meter moet planten om een dichte begroeiing te krijgen. Voordat je plant gaat poten moet je voor de plant een plantgat maken, deze moet net zo groot zijn als de pot waar een hedera in verkocht wordt. Doe erna goede potgrond op, Potgrond is namelijk een goede voeding voor de plant. Tenslotte pak een gieter en vul deze met water en geef de heredera voldoende water, dit dient namelijk ook als voeding. 

Een klimop plant heeft voldoende ondersteuning nodig om goed te kunnen groeien. Je kunt een gaaswand gebruiken wel moet je de takken van de hedera er tussendoor vlechten. 

Snoeien 

Een klimplant moet gemiddeld 2x per jaar gesnoeid worden. Een Klimplant moet in het voorjaar en het najaar 1x gesnoeid worden. De periode wanneer je het beste je Hedera kunt snoeien is van april / mei en augustus/ september. Het is niet verstandig om een Hedera te snoeien als et warm is en de zon vol staat te schijnen op de plant. Een hedera kun je beter snoeien op een bewolkte of vochtige dag. Als je het wel doet in de zon dan kan dit ertoe leiden dat de randen van de bladeren gaan scheuren, of dood gaan.

Als er vorst is kun je planten ook beter niet snoeien. Je kunt de hedera snoeien op twee manieren; met de elektrische heggenschaar of handmatig. Beide snoeimogelijkheden hebben hun eigen voordelen. Met een elektrische heggenschaar is de hedera lekker snel gesnoeid en scheelt het jou een hoop tijd. Maar als je veel tijd hebt is het beter om je hedera handmatig te snoeien, je krijgt dan een mooier en secuurder eindresultaat.

Op de website van MijnHedera heb je een breed assortiment aan hedera planten. Ook staan er op de website nog een aantal tips hoe je deze plant het beste kan onderhouden.